Koffie met een glimlach.

FRANEKER – ,,Het zwembad is voor iedereen”, zegt medewerker Marja Visser over Bloemketerp in Franeker.

Ze heeft het over bezoekers en over de werkplek van Nathalie Chmilewski. Wie naar het zwembad gaat, heeft een grote kans haar aan te treffen.

Chmilewski werkt drie tot vier middagen in de kantine van zwembad Bloemketerp, een werkplek die geregeld is via Talant. Talant ondersteunt mensen met een beperking en helpt hen om mee te doen in de samenleving.

Zwembad Bloemketerp biedt Chmilewski graag die kans. ,,Wat ik het liefst doe is bezoekers helpen. Koffie en thee schenken, patat bakken. Pasjes scannen voor zwemles vind ik ook leuk.”

,,Nathalie doet nog veel meer. Zoals de ramen lappen van het restaurant of de vloer droogdweilen bij de kleedkamers”, vult Visser aan. ,,Ook knutselt ze soms met kinderen die meekomen met hun broertjes en zusjes op zwemles. Dat kunnen we binnenkort wel weer oppakken, Nathalie.”

Dirk Bakker, hoofd van Talant in Franeker, had gevraagd of er een dagbestedingswerkplek was voor Nathalie, die begeleid zelfstandig woont. Visser: ,,Wij wilden dat wel proberen. Het zwembad is voor iedereen.”

,,Dat ik hier de enige ben met een beperking is wel raar. Mensen zien het ook niet aan mij. Dan vraagt iemand bijvoorbeeld iets over zwemles en dan weet ik het niet. Ik vraag dan altijd een collega bij de kassa. Vroeger zat ik er heel erg mee dat ik een beperking heb; ik heb een achterstand met leren. Ik heb een tweelingzus en zij heeft geen beperking”, zegt Chmilewski, die een Poolse achternaam heeft. Daar wonen haar biologische ouders nog steeds. Zelf is zij net als haar tweelingzus geadopteerd en opgegroeid in Leeuwarden.

Overigens is Visser naast haar administratieve en marketingwerk al sinds haar achtste fanatiek waterpoloër en traint zij de jeugd van FZC ’54. Chmilewski besteedt haar vrije tijd liever aan fitness en een kerkkoor. Ze zwemt af en toe, maar vindt het wel prima aan de kantinekant van de glazen wand met uitzicht op het zwembad.

 
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *