De Opslach schoolzwemkampioen Franekeradeel 2012

Zaterdag 18 februari vond het eerste  het Franeker Schoolzwemkampioenschap plaats. Georganiseerd door zwemvereniging FZC’54 in samenwerking met de KNZB en zwembad Bloemketerp .

Deelnemende scholen waren de Opslach, de Toermalijn, de MJ Tamsmaskoalle, de Twirre, de Staetslansskoalle, de Barraboech, de Kleyenburg, de Korendrager, de Fugelflecht en de Oanset.

De teams bestonden uit  6  leerlingen, 2 uit de onder, 2 uit de midden en 2 uit de bovenbouw. Na een echte opkomst van de teams, waarbij de scholen en de zwemmers aan het publiek werden voorgesteld en een demonstratie van FZC’54, barste de strijd los.

De eerste serie bestond uit een estafette waarbij door alle deelnemers van de verschillende teams 25 meter vrij slag gezwommen werd. Daarna waren de individuele nummer aan de beurt. 25 meter vrije slag en rugslag voor de midden en onderbouw en 50 meter voor de bovenbouw leerlingen. Er werd fel gestreden voor de eer van de school. De sfeer was top en alle deelnemers werden luid aangemoedigd door de in grote getale meegekomen familie leden en vriendjes.

Als afsluiter van de officiële zwemwedstrijd werd er nog een ludieke estafette gezwommen. De zwemmers moesten proberen verschillende kledingstukken droog naar de overkant te brengen. De kledingstukken moesten worden aangetrokken door de teamleiders. Helaas lukte het niet altijd om de kleding droog over te zwemmen wat menig teamleider een nat pak op leverde. De twee teamleiders van de Barraboech werden zelfs zo enthousiast dat ze met kleren aan te water gingen.

Na deze estafette volgde de prijs uitreiking. Piter Bakker, voorzitter van de Stichting Zwembad Bloemketerp , bedankte alle zwemmers begeleiders en vrijwilligers die deze geslaagde middag mogelijk hebben gemaakt. Aan de Twirre reikte hij de prijs uit voor het leukste spandoek. Wethouder T. Twerda van oa sport en cultuur reikte een prijs uit aan de winnaar van de ludieke estafette, de Barreboech, en sprak tevens de verwachting uit het Franeker Schoolzwemkampioenschap eigenlijk een jaarlijks terugkerende evenement zou moeten worden. De eerste prijs, de Franeker Courant wisselbokaal, ging naar de Opslach, tweede is geworden de Korendrager en derde de Toermalijn.

Deze drie scholen mogen tevens deelnemen aan het Provinciale Kampioenschap om zich zo plaatsen voor deelname aan het Nationale Schoolzwem Kampioenschap. Voor alle deelnemers was er een certificaat en een leuk aandenken. Het was een bijzonder geslaagde middag, voor zowel de deelnemers als het publiek, met natuurlijk winnaars maar waarbij vooral deelnemen en plezier in het zwemmen voor op stond.

Op de site  www.fzc’54 staan de uitslagen van alle gezwommen series en een uitgebreide foto reportage. De organisatie is zeker van plan het Schoolzwemkampioenschap jaarlijks te gaan organiseren.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *